Setembre del 2008

Podem predicar, gastar diner en campanyes de promoció i reclamar que venguin tranquil·les famílies de turistes a gaudir dels encants de les nostres illes, que amb situacions com les que s’han viscut les nits de 23 i 28 d’agost al poble des Cubells totes aquestes prèdiques queden convertides en befa i mentida.

El turisme que visita es Cubells sol ser familiar, tranquil i amb bona butxaca. Els més joves acostumen sortir de festa a la nit, però quan tornen al si de la llar familiar solen respectar les ànsies de repòs pròpies i d’altri.

Idò bé, les nits del 23 al 24 i del 28 al 29 d’agost tant aquesta gent, que sol cantar lloances de la tranquil·litat amb què passa les vacances aquí, com els residents habituals del poble, tots en contra de la pròpia voluntat, es trobaven vagant per la plaça des Cubells demanant explicacions, telefonant a Policia Local, Policia Nacional, Guàrdia Civil, polítics i a tota persona que pensassin els pogués ajudar a acabar amb el musical tipus discoteca que no els deixava dormir. La remor i el disgust han durat fins a passades les sis del matí la primera nit, i fins a les tres de la matinada la segona, per mor del so i llums a l’aire lliure a una casa vesina.

Aquesta casa és al mig de bosc i els aparcaments que han habilitat, també. Algú creu impossible que reunir-hi dos mil persones que beuen, fumen i… no crea perill real d’incendi en aquest mes d’agost? Si el perill es fes realitat els bombers no podrien arribar més a prop d’un kilòmetre perquè els estrets camins queden col·lapsats per cotxes i cotxes aparcats a banda i banda (també estava igualment ocupada la carretera des de ca na Lluca -on podeu tornar a trobar els cans d’en Sendic- fins al supermercat de can Mestre) i no s’hi pot passar més que a peu. Els avions i helicòpters tampoc podrien fer res per ser de nits. Qui aturaria el foc i com? Quants de morts i cremats degut a l’aglomeració no hi hauria? I els vesins que tenen ca seua en aquests mateixos boscos, com es salvarien i com podrien guardar les seues cases i propietats?

Dos o tres dies abans de la primera festa, vesins del poble ja havíem avisat les autoritats municipals que l’activitat es preparava a una casa a la vora de sa Serra den Vadell, ja que, amb maquinària pesada, han aplanat i desbrossat camps vesins per a aparcament per a cents de vehicles i feren les proves de so i llums dels equips dia 22 a la tarda. La Policia Local, a petició nostra s’hi personà aquell dia, però la música ja havia deixat de sonar i els cotxes que hi havia ja abandonaven el lloc. Quan a l’inici de dia 24 (passava molt poc de mitjanit del 23) va començar a funcionar tot de veres, ni Policia Local, ni regidors ni Guàrdia Civil ni ningú va ser capaç d’aturar-ho abans del moment que els organitzadors devien haver previst. Ens anaven passant d’un telèfon a l’altre com qui es passa una pilota i la conclusió sempre era: «Vostè ja es el que fa dotze (vint-i-cinc…) que telefona. No s’hi pot fer res, són a ca seua i el domicili és inviolable».

Naltros reconeixem el dret a la inviolabilitat del propi domicili, no en mancaria d’altra, però ens feim algunes preguntes que ningú no ens respon.

Què passa quan algú abusa del seu dret a costa d’altri, no se’l pot aturar? No acaba la pròpia llibertat on comença la dels altres? No hi ha cap jutge de guàrdia que pugui acabar amb l’abús?

És que els vesins no tenim dret a no haver de suportar més perills dels habituals? (Imaginau per un moment una cigarreta mal apagada, l’incendi, mils de persones intentant fugir per uns camins tapats pels cotxes que també s’encenen… Exagerat? Tant de bo que es tracti per sempre d’una exageració!)

Qui defensa el dret a descansar a la nit dels qui no són a la festa, dret que hauria de ser igualment d’inviolable?

Qui fa respectar el dret de criatures, majors i malalts al tan necessari descans?

Per què el dret dels propietaris dels terrenys pròxims a la casa de la festa no són igualment inviolables? (No basten ni molt menys els terrenys aplanats per a aparcament i ja podeu pensar com queden de planxades les feixes que voregen un kilòmetre de camí per cada banda després de suportar el pes de cotxes i més cotxes).

Què passa amb el dret dels que paguen els seus impostos per poder guanyar-se la vida donant allotjament a uns turistes que deixaran de venir si no s’aturen aquestes activitats?

I què passa amb el dret de tots els eivissencs a la imatge de pau, acolliment i respecte que ens ha fet famosos i que voldríem recuperar? No ens hi van aquí més diners que els que ens puguin deixar els pocs desaprensius (quasi tots forasters) que es folren amb aquestes festes mentre ens donen fama de país de disbauxa, remor i manca de respecte?

Solucions? Les autoritats han de ser valentes i aplicar tots els mitjans que tenen (i si no basten acudir a instàncies superiors, que en tot l’Estat tenim força suficient perquè no ens prenguin més el pèl), però si els ciutadans seguim pensant que no importa mirar a qui venem o llogam terrenys i habitacles quan ens en donen bons sous, si els sous segueixen sent el més important sense importar d’on vénen, si no estam tots convençuts que aquest turisme de màfia i discoteca no ens convé i si no n’exigim l’eradicació ja podem mirar de vendre el que tenim i buscar algun altre indret més acollidor per anar-hi a recalar.

No podrem presumir de viure en un Estat de dret si tants de drets són ignorats i no importa que les nostres autoritats es gastin cap més dels nostres sous en campanyes per recuperar el turisme familiar i de qualitat perquè és tirar els diners si abans no hem recuperat l’espai de tranquil·litat i pau que els oferim.

>>>