Elvira Mondragón - Intervenció a l'Ajuntament de Sueca

 

Abril del 2009

 

Venim en representació de l’Associació Xúquer Viu i de l’Associació d’Amics de la Muntanyeta dels Sants a fer una proposta a tots vostès, al Consistori, que representa la ciutadania, el veïnat de Sueca.

La nostra proposta és que la ciutat de Sueca honore la memòria d’Antonio Estevan dedicant un carrer al seu nom.

I allò que ens ha empentat a fer aquesta petició -la primera que efectuem després de la mort d’Antonio Estevan- és que, per a Xúquer Viu, Sueca és la capital del Xúquer.

De tal manera el riu marca la vida i la riquesa de suecanes i suecans - el cultiu de l’arròs, l’Assut i les Catalinetes..., els canos.

A més, el nostre col.lectiu, des dels primers moments de la seua activitat, ha estat ben acollit a Sueca i sempre ha rebut el suport del seu Ajuntament i la seua ciutadania.

Antonio Estevan encara que casualment, de manera imprevista, naix a Madrid, és valencià de València, on residia la seua família, i marenyero del Mareny de Vilxes, on la família encara té terres i casa. I on Antonio passava els estius de la seua infantesa “entre horts, baladre, dunes, platges solitàries i la mar immensa”, com sovint ens relatava amb enyorança.

Enginyer Industrial, ecologista de cor, treballa en diferents empreses i projectes, implicat sempre en qüestions ambientals.

En diferents moments de la seua trajectòria fou Conseller Assessor de Medi Ambient del Govern Espanyol i membre de l’Observatori Europeu de Desenvolupament Rural de la Comissió Europea.

Darrerament vam tindre la sort de comptar amb la seua companyia. Que vol dir compartir la seua intel.ligència, els seus coneixements, la seua saviesa, la seua calidesa humana.

El seu tarannà negociador evità que el trasvase Xúquer-Vinalopó es fera des de Cortes de Pallàs. Cal valorar el que suposa açò per a la Ribera Baixa.

Per a nosaltres seria un motiu de satisfacció i de justícia que Sueca fóra la primera a dedicar-li un carrer a una persona tan excepcional com Antonio Estevan.

Si altres pobles de la Ribera volen dedicar-li un carrer, que ho facen. Però que Sueca siga el primer.

Moltes gràcies.

 

Antonio Estevan Estevan...

Comunitat Valenciana...

Xúquer Viu...