Ivan Murray, Antoni Rodríguez i Onofre Rullan -

El difícil adéu a Antonio Estevan

 

Professors del Departament de Ciències de la Terra de la UIB

Diario de Mallorca, 29 d'octubre de 2008

 

Dissabte 20 de setembre ens ha arribat des de diferents costats, la notícia de la mort de n'Antonio. No ens ha agafat desprevinguts, ja feia un temps que lluitava contra la malaltia. Emperò ens ha sobtat, ens ha sorprès i ens ha deixat una mica orfes, amb un gran buit, com sempre passa quan la mort toca a la porta d'algú estimat. El motiu pel qual escrivim, més que el de la necessitat d'exterioritzar i compartir el dol de la seva pèrdua, és el de recordar i rememorar la seva persona. I, sobretot, la seva estreta relació amb les illes Balears.

Antonio Estevan és (i no diem era, perquè el seu treball està aquí amb nosaltres) enginyer industrial dedicat a la consultoria ambiental (gea21) i a la dissidència intel·lectual (Ecologistas en Acción, Fundación por una Nueva Cultura del Agua...) com a exercici bàsic per tal de cercar solucions als problemes socials i ecològics dels nostres temps. Un individu "estrany", amant de la llibertat, no es va deixar domesticar ni pel món de l'acadèmia, ni el de política, així com tampoc el de l'alt funcionariat. En canvi, es va estimar més mantenir-se en un difícil equilibri en el que combinava la militància ecologista amb el treball de consultoria i el de docència i la investigació. Així i tot, podem destacar que malgrat la seva posició "perifèrica", n'Antonio ha elaborat alguns dels treballs d'investigació més importants a tot l'Estat i Europa sobre els temes de la gestió i planificació del transport i de l'aigua. Lluny de perseguir l'escalada social, dedicà els seus esforços a erosionar el cim del poder que s'autoalimenta en base a ànsies de diners i destrucció del planeta tot idolatrant el "sacrosant creixement".

A n'Antonio, li agradava dir que enginyer ve "d'enginy", és a dir de fer funcionar una mica el cap. Abans que proposar les solucions de manual, ens ensenyà que primer havíem de formular la pregunta correctament. I, front a certes preguntes, cercar les cares que solen quedar ocultes quan prioritzam un aspecte per damunt d'algun altre. Hom esperaria que els seus mestres fossin alguns dels grans homes de les "ciències dures", en canvi parlava de Noam Chomsky amb passió i admiració com un dels seus mestres. Ens va ajudar a veure que quan un problema ja no es podia dissimular o ocultar, sorgia un nou "abracadabra" que serviria per invocar el mal i així poder seguir en la mateixa senda. Un d'aquests abracadabres ha estat el desgastat "desenvolupament sostenible". Un cop invocat, tot l'aparell s'ha esmerçat en invertir en propaganda per tal de canviar la percepció social.

Les millors solucions per ell, són aquelles que minimitzen el penediment futur. Enemic de les extravagàncies que la "gran tècnica" ens ofereix - generalment costoses en diners, materials i energia -, plantejava solucions en moltes ocasions des de la vessant organitzativa (què diria ara dels megaports en marxa a les illes; o del segon cinturó?; de les megainfraestructures hídriques? o de la "transmissió" de residus sòlids a l'atmosfera? etcètera).

Molts de nosaltres varem tenir la sort de conèixer n'Antonio Estevan, cap a mitjans dels noranta, quan va venir a les illes com a consultor (junt amb altres membres de la consultora gea21) per treballar a l'Agenda Local 21 de Calvià. Llavors, durant els anys del Pacte de Progrés (1999-2003) fou una de les persones claus a l'hora de dur endavant una política ambiental fonamentada en criteris "sostenibilistes". Una autèntica revolució política, un corrent d'aire i energia nova que encoratjà a dur endavant transformacions en unes illes i uns aspectes que fins aleshores havien estat intocables. Les seves principals aportacions foren en política hídrica, planejament del transport i ordenació del territori.

Una de les coses més inquietants de n'Antonio era que s'encaparrotava en veure l'evident. L'estat de les coses ho són perquè al darrera hi ha hagut decisions. És a dir, persones, poder i diners. Així que ens feia reconèixer que al darrera de cada gota d'aigua hi havia la "mà" del poder, i al darrera dels accidents de trànsit, una "matança calculada". Un dels principals problemes, apuntava, és que mentre els recursos són limitats i es comptabilitzen en unitats físiques, la major part de les decisions es prenen atenent al poder de determinats col·lectius socials i en base a una sola mesura, els diners.

Ell ha estat una figura clau en la definició de la nova cultura de l'aigua i la constitució de la Fundació per una Nova Cultura de l'Aigua que va aconseguir aturar el PHN (Pla Hidrològic Nacional) i tota la bogeria de transvasaments que pretenia dur endavant. Molts de megaprojectes han trobat un mal enemic en n'Antonio qui amb una bateria d'arguments ha anat desfent la teranyina en la que se sostenien. Probablement, més d'un polític, tècnic o empresari farà un alè en sentir la desaparició física de n'Antonio. La mala notícia per aquests que han fet l'alè, és que n'Antonio ha deixat una prolífica obra escrita i una enorme xarxa que estira el fil daurat de n'Antonio.

Acabarem tot recordant un dels fragments més coneguts de la seva obra publicada: "Tanto en Oriente como en Occidente, el hilo dorado de la búsqueda de la felicidad a través de la autolimitación, ha atravesado todas las épocas y todas las culturas. Pero siempre ha sido una actitud minoritaria. El ecologismo está al final de ese hilo dorado [...] La crisis ecológica, parafraseando a Lorca, hay que mirarla, cara a cara. Sin duda alguna, el planeta acabará siendo desarrollado por completo, y todos los recursos valorizables en forma de riqueza, fortuna y poder acabarán siendo monetarizados y finalmente destruidos. Para verlo, es sólo cuestión de esperar el tiempo suficiente. Pero precisamente porque ésa es la situación real, el trabajo y la determinación de la minoría que mantiene el hilo dorado es ahora más importante que nunca".

 

RIQUEZA, FORTUNA Y PODER

AUTOR: ESTEVAN ESTEVAN, ANTONIO
EDITORIAL: EDICIONES DEL GENAL
ISBN: 978-84-933840-0-5
EAN: 9788493384005
PRECIO: 1 €
AÑO: 2007
LUGAR DE EDICIÓN: Málaga
ENCUADERNACIÓN: Rústica
COMENTARIOS:
Pedido mínimo: diez ejemplares
Envío en 2 días

A la venta en la Librería Proteo de Málaga

 

Antonio Estevan Estevan...

Obituarios...

Articles d'altri...

Artículos ajenos...

Conservación y sostenibilidad...